Ludobójstwo. Zdarzenie teatralne na podstawie tekstów Piera Paolo Pasoliniego

sobota, 11 grudzień 2021 17:00
Miejsce
Teatr Laboratorium, Wrocław, Rynek - Ratusz 27

Dramat Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego w reżyserii Marcina Czerwińskiego to historia legendarnego lewicowego intelektualisty włoskiego Pier Paolo Pasoliniego opowiedziana przez pryzmat procesu, który mu wytoczono, idei, które zawarł w swoich pismach, oraz jego ostatnich dni. Co niezwykle istotne i wyjątkowe, Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego opiera się w dużej mierze na tekstach samego Pasoliniego. Dramat został podzielony na siedem epizodów. Akcja sztuki zgrabnie łączy wątki prywatne, obyczajowe ze społecznymi i politycznymi – tak jak w rzeczywistości działo się w życiu głównej postaci dramatu. Mowa jest tam też w kontekście politycznym o dziełach filmowych Pasoliniego.

Organizatorzy: Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu Instytucja Kultury Samorządu Województwa Dolnośląskiego www.okis.pl i PLAZACIEMNIA.PL

Projekt „Dramat Ludobójtwo” realizowany w ramach Funduszu i Solidarności „Aktywni Naprzód” i transform!europe.
transform!europe – Europejska Fundacja Polityczna – korzysta z dotacji Parlamentu Europejskiego.

Terminy

• sobota, 11 grudzień 2021 17:00
  • piątek, 10 grudzień 2021 17:00

Wspierane przez iCagenda

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N

Doniesienia

• More Equality for More Resilience
    The year 2022 has given us a glimpse of the new world we are entering. We are witnessing the end of a long period of relative stability, prosperity and security. From now on, we will have to learn to live with uncertainty and restraint. An analysis by Christophe Degryse, Head of the Foresight Unit at the European Trade Union (ETUI).
  • 7th Nicosia Book Fest
    Chrysostomos Pashiardis from the Research Institute "Promitheas", an observer organisation of transform! europe, reports on the successful book festival held in Nicosia, Cyprus, from 13-14 and 22-24 October 2022, which has been organised by "Promitheas" Research Institute since 2016.
  • Peace in Rome
    On 5 November, a protest march organised by trade unions, left movements, Catholic groups, and other civil society actors took place in Rome. The giant demonstration for peace with more than a hundred thousand people is an event of enormous importance.