Ludobójstwo. Zdarzenie teatralne na podstawie tekstów Piera Paolo Pasoliniego

sobota, 11 grudzień 2021 17:00
Miejsce
Teatr Laboratorium, Wrocław, Rynek - Ratusz 27

Dramat Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego w reżyserii Marcina Czerwińskiego to historia legendarnego lewicowego intelektualisty włoskiego Pier Paolo Pasoliniego opowiedziana przez pryzmat procesu, który mu wytoczono, idei, które zawarł w swoich pismach, oraz jego ostatnich dni. Co niezwykle istotne i wyjątkowe, Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego opiera się w dużej mierze na tekstach samego Pasoliniego. Dramat został podzielony na siedem epizodów. Akcja sztuki zgrabnie łączy wątki prywatne, obyczajowe ze społecznymi i politycznymi – tak jak w rzeczywistości działo się w życiu głównej postaci dramatu. Mowa jest tam też w kontekście politycznym o dziełach filmowych Pasoliniego.

Organizatorzy: Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu Instytucja Kultury Samorządu Województwa Dolnośląskiego www.okis.pl i PLAZACIEMNIA.PL

Projekt „Dramat Ludobójtwo” realizowany w ramach Funduszu i Solidarności „Aktywni Naprzód” i transform!europe.
transform!europe – Europejska Fundacja Polityczna – korzysta z dotacji Parlamentu Europejskiego.

Terminy

• sobota, 11 grudzień 2021 17:00
  • piątek, 10 grudzień 2021 17:00

Wspierane przez iCagenda

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N

Doniesienia

• Brazil’s Most Decisive Election
    Next week, Brazilians face two radically different choices for the country’s political future. Mario Schenk spoke with Jorge Pereira Filho about the possible outcome of the presidential election, the risk of a coup, the role of right-wing militias and the military, and the challenges that a left-wing government would face if they won.
  • The Russian Extreme Right and its Relationship with the State
    Katja Woronina addresses how Russia's political power system controls and influences political and social movements or parties and how this fact affects the Russian extreme right.
  • Notes on the Far Right
    Fabian Figueiredo sketches a sharp overview of how the current circumstances in Europe and the Global North, which are dominated by war, energy crises, and nationalism, are affecting the development of the extreme right.