Ludobójstwo. Zdarzenie teatralne na podstawie tekstów Piera Paolo Pasoliniego

sobota, 11 grudzień 2021 17:00
Miejsce
Teatr Laboratorium, Wrocław, Rynek - Ratusz 27

Dramat Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego w reżyserii Marcina Czerwińskiego to historia legendarnego lewicowego intelektualisty włoskiego Pier Paolo Pasoliniego opowiedziana przez pryzmat procesu, który mu wytoczono, idei, które zawarł w swoich pismach, oraz jego ostatnich dni. Co niezwykle istotne i wyjątkowe, Ludobójstwo Jacka Żebrowskiego opiera się w dużej mierze na tekstach samego Pasoliniego. Dramat został podzielony na siedem epizodów. Akcja sztuki zgrabnie łączy wątki prywatne, obyczajowe ze społecznymi i politycznymi – tak jak w rzeczywistości działo się w życiu głównej postaci dramatu. Mowa jest tam też w kontekście politycznym o dziełach filmowych Pasoliniego.

Organizatorzy: Ośrodek Kultury i Sztuki we Wrocławiu Instytucja Kultury Samorządu Województwa Dolnośląskiego www.okis.pl i PLAZACIEMNIA.PL

Projekt „Dramat Ludobójtwo” realizowany w ramach Funduszu i Solidarności „Aktywni Naprzód” i transform!europe.
transform!europe – Europejska Fundacja Polityczna – korzysta z dotacji Parlamentu Europejskiego.

Terminy

• sobota, 11 grudzień 2021 17:00
  • piątek, 10 grudzień 2021 17:00

Wspierane przez iCagenda

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N

Doniesienia

• End Fortress Europe!
    Ahead of the EU summit on 9-10 February, where migration policy will be high on the agenda, left-wing MEPs are calling for measures to allow people seeking safety in Europe to come to Europe in dignity.
  • No Aims, No Plan, No Success
    Jan van Aken, a former member of the German Bundestag for DIE LINKE and an expert on peace and security policy at the Rosa- Luxemburg-Foundation, reflects on the reasons why EU sanctions against Russia have failed so miserably.
  • Amílcar Cabral and the History of the Future
    Miguel Cardina reports from the international conference held in Lisbon to commemorate the 50th anniversary of the assassination of Amílcar Cabral, the leading African anti-colonialist and thinker of the 20th century.